Afscheid nemen in huiselijke sfeer dankzij mobiele hospice kamer in Gelre ziekenhuizen

Verpleegkundigen palliatieve zorg nemen mobiele hospice kamer in gebruik Bron: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Dankzij een donatie van Stichting Roparun heeft het Team Ondersteunende en Palliatieve zorg van Gelre ziekenhuizen twee mobiele hospice kamers kunnen aanschaffen voor verpleegafdelingen van Gelre ziekenhuizen. Wanneer patiënten gaan overlijden, willen ze dit het liefst thuis of in een hospice. Dat is echter niet altijd mogelijk. Met een mobiele hospice kamer kan van een steriele ziekenhuiskamer een warme en intiemere kamer gemaakt worden voor de patiënt en naasten tijdens de stervensfase.

“Als verpleegkundigen maken we regelmatig mee dat een patiënt op de afdeling gaat overlijden. Het afscheid nemen van een geliefde is een kwetsbaar proces dat met zorg moet gebeuren. Toch voelt het in het ziekenhuis anders dan thuis of in een hospice. Ik gun de patiënt en naasten, naast goede warme zorg ook een kamer waar een intieme sfeer is. We kunnen nu een huiselijke sfeer creëren en daarmee de wakende familie meer comfort bieden naast onze aandacht,” vertelt Astrid Cornelissen, verpleegkundige palliatieve zorg van Gelre.

Huiskamersfeer helpt patiënt en naasten bij het afscheid
De mobiele hospice kamer bestaat uit verschillende onderdelen zoals een kamerscherm, lekkere stoelen, een poef, schemerlampen, kussens en dekens. Deze spullen staan klaar op een kar en kunnen direct worden ingezet als de patiënt en naasten aangeven dat ze er gebruik van willen maken. De meubels en toebehoren zijn gekocht bij een regionale meubelzaak en twee interieuradviseurs hebben meegewerkt aan de inrichting. In overleg met de patiënt en naasten wordt telkens bepaald welke onderdelen in de kamer worden gebruikt.
“Daarnaast kunnen we dankzij eerdere donaties van Roparun ook gebruik maken van het koppelbed (bed dat aan het bed van de patiënt kan worden vastgemaakt voor de naaste) en een waakkoffer met onder andere een muziekinstallatie en dichtbundels. Ook deze materialen helpen de naasten om het verblijf tijdens het waken aangenamer te maken en in een warme intieme sfeer afscheid te nemen. Dat helpt ook bij de verwerking naderhand. Voor verpleegkundigen heeft de rustige sfeer van de mobiele hospice kamer ook een positief effect. Omdat de hectiek van de afdeling buiten de kamer blijft, ondersteunt dit de verpleegkundigen in het verlenen van passende palliatieve zorg,” vult Astrid Cornelissen aan.

Donatie van Stichting Roparun
De Stichting Roparun is een organisatie die zich inzet voor ondersteuning en verbinding binnen de palliatieve zorg voor mensen met kanker. De Roparun is een estafetteloop. Naast het leveren van een sportieve inspanning wordt hierbij geld opgehaald voor het goede doel. De mobiele hospice kamer is een van de goede doelen die door de Stichting Roparun mogelijk wordt. Meer informatie op https://roparun.nl/