Gelders talent brengt ode aan de regio tijdens het Verhaal van Gelderland Festival
Gelderse talenten betreden op 26 en 27 augustus het podium tijdens het Verhaal van Gelderland Festival. Zij brengen een ode aan een regio in Gelderland en schijnen op creatieve wijze hun licht op de geschiedenis van deze plek. Zij laten zich inspireren door het thema: land en water – het centrale thema van het festival. Het festival is gratis te bezoeken.
Verhaal van Gelderland Festival brengt ode aan de regio
Op 26 en 27 augustus komt de Gelderse geschiedenis tot leven rondom kasteel Cannenburch in Vaassen tijdens het Verhaal van Gelderland Festival. Met een divers programma vol optredens, activiteiten, lezingen en re-enactment, is er voor iedere geschiedenisliefhebber wat te beleven. Voor de programmering sloeg het festival de handen ineen met ‘RegiOdes aan Gelderland’, een project van Cultuur Oost. Met RegiOdes brengen jonge makers een ode aan een plek in Gelderland via urban arts, dans en muziek. Zij verwerkten deze ode in een video. Op het Verhaal van Gelderland Festival staan ze op het podium waar zij hun nieuwe werk, geïnspireerd door de Gelderse geschiedenis, presenteren aan het publiek.
Hollandse Waterlinies
Emma Versluys en Emma Hanekroot vormen samen het dansduo Peeled Collective. Zij maakten een dansvoorstelling over de Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie waar onder meer Slot Loevestein deel van uitmaakte. De ruïnes van de waterlinie vormen overgebleven resten van een niet meer bestaand verdedigingsmechanisme. De bunkers liggen als onderdeel van de ruggengraat van het verdedigingsmechanisme door het land verspreid. Als een rottend lichaam waar alleen nog botten van over zijn gebleven. In het duet van Peeled Collective zien we twee lichamen die geleefd zijn. Wat is er in hen achtergebleven, welke ruïnes liggen diep onder de oppervlakte weg te rotten en hoe ziet de oppervlakte er nu uit? Peeled Collective presenteert de dans ‘Verdragend landschap’ op het festival.
Grondleggers van de schilderkunst
Modern-folk zangeres Susan Gemser schrijft Nederlandstalige liedjes met kleinkunst invloeden. Tekstueel levert ze gedachtespinsels die elke week een andere lading kunnen hebben. Ze vindt het leuk om in de Nederlandse taal de uitersten op te zoeken. Hoe vaag en direct kun je tegelijk zijn? Voor het festival schreef ze een nummer geïnspireerd door de Gebroeders van Lymborch, de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Ze werd daarbij hartelijk ontvangen door het Gebroeders van Lymborch Huis. Susan Gemser zal haar nieuwe nummer ‘Schaduw’ tijdens het festival ten gehore brengen.
Strijd tegen het water
Mohanad Ataya en Jacqueline Arts-Rutten, het enige dwarsfluit-ud duo in Nederland, lieten zich inspireren door de eeuwigdurende strijd tegen het water in het rivierengebied. Hiervoor gingen zij op bezoek bij Museum Tweestromenland, waar deze geschiedenis tentoongesteld wordt. Ataya en Arts-Rutten maakten vervolgens een muzikale voorstelling over de Watersnoodramp van 1861. Een spannend en waargebeurd verhaal over het trotseren van extreme omstandigheden. Tijdens het Verhaal van Gelderland Festival zal het duo het muziekstuk ‘Mysterie’ laten horen aan het publiek, bijgestaan door een jong verteltalent. Bereid je voor op een betoverende reis door de rijken van land en water.
Over het Verhaal van Gelderland Festival
Er is nog veel meer te beleven tijdens het Verhaal van Gelderland Festival. Het hele weekend loop je historische figuren tegen het leven. Je kunt deelnemen aan diverse activiteiten, workshops, spellen en wandelingen. Iedereen, jong en oud, kan zich hier op een bijzondere manier onderdompelen in het rijke verleden van de provincie. Meer informatie en het volledige programma vind je op verhaalvangelderland.nl/festival.
Het Verhaal van Gelderland Festival is een initiatief van Erfgoed Gelderland in samenwerking met diverse erfgoedorganisaties, Cultuur Oost, Geldersch Landschap & Kasteelen, Omroep Gelderland en Cranenburgh events. Het festival wordt ondersteund door provincie Gelderland.