Lochem – De vierde Challenge Week vond vorige week plaats in de Schouwburg in Lochem. Vijf ondernemingen kregen ondersteuning bij hun vraagstukken over circulariteit van een groep studenten van Saxion Hogeschool. Tijdens de Challenge Week presenteerden deze bedrijven hun uitdagingen aan de studenten. Gedurende de week bezochten de studenten de ondernemingen en verdiepten ze zich in de vraagstukken met betrekking tot circulariteit. Op vrijdag vond de finale plaats, waar de studenten hun bevindingen presenteerden en de jury vouchers uitreikte, waarmee de organisaties het werk van de studenten konden voortzetten. De totale waarde van de vouchers die uitgedeeld zijn waren 35.000 euro
Op maandagochtend opende Sebastiaan van ’t Erve, de burgemeester van Lochem, de Challenge Week met de woorden: “Schroom ook niet om contact op te nemen met de overheid als dat nodig is. Bel, mail, zoek contact en overweeg zelfs contact met bestuurders, want oplossingen liggen vaak meer voor de hand als we samenwerken.” Na deze opening presenteerden de vijf organisaties hun vraagstukken met betrekking tot circulariteit.
Het Leger des Heils Reshare zocht een circulaire oplossing voor de transportverpakking van gesorteerd textiel. Hofmeijer Voorst zocht naar een circulair businessmodel voor de samenwerking tussen landbouw, industrie en bouw in de hennepketen. Hollander Techniek wilde inzicht krijgen in de milieueffecten van installatiematerialen, zodat dit kon worden meegenomen in het advies van hun medewerkers. Woodstep Vloeren werkte aan circulaire vloeren waarmee houten vloeren een tweede leven kunnen krijgen. Tot slot richtte Depot4 zich op CO2-reductie door ongebruikte technische producten te verhandelen via hun platform.
Na de aftrap op maandag verdeelden de studenten zich in groepen en gingen ze langs bij de bedrijven om zich te verdiepen in de materie en samen met de organisaties en begeleiders van Saxion aan de slag te gaan met hun vraagstuk. Vaak bleek dat er meer nodig was om een product of proces circulair te maken dan aanvankelijk gedacht. Bijvoorbeeld, bij de businesscase van circulaire vloeren berekende de studenten hoeveel kilometers oude vloeren aflegde en hoeveel CO2 dit uitstootte. Dit berekende ze ook voor nieuwe vloeren en zagen mogelijkheden om tot ongeveer 95% uitstoot van CO2 te beperken. Ter illustratie: het hout werd in Frankrijk gekapt, via de weg en de zee naar Azië vervoerd, waar het werd verwerkt tot houten vloeren en vervolgens terugkwam in Europa om bij de klant te worden gelegd. Veel houten vloeren werden weggegooid nadat ze te veel waren geschuurd, terwijl ze nog steeds een goede toplaag vormden voor lamelparketvloeren. Ook waren er tal van ongebruikte technische producten in magazijnen, en door deze overzichtelijk te maken en te verhandelen, verviel de noodzaak om nieuwe producten te produceren en van de producent naar de groothandel te verschepen.
Op vrijdag opende Ria Leliveld, wethouder van de Gemeente Lochem, de finale. Alle groepen studenten kregen de gelegenheid om hun pitches te houden voor de vierkoppige jury, bestaande uit Nina Dorigo (Procesmanager Circulariteit), Rijn Platteel (Voorzitter VNO-NCW Stedendriehoek), Ian de Graaf (Investment manager Circulair & Cleantech energy – Oost NL) en Harry Webers (Plaatsvervangend voorzitter Commissie voor de milieueffectrapportage). In totaal hebben zij zeven vouchers ter waarde van €5.000 uitgereikt, zowel voor verder onderzoek als voor de uitvoering van de bevindingen van de studenten.
Door het grote succes van de challenge week en de focus van Regio Stedendriehoek (voorheen Cleantechregio) wordt er een 5e challenge week georganiseerd in het begin van 2024. Wil jij met je onderneming circulairder ondernemen of heb je een circulairteitsvraagstuk waar je de creativiteit van de studenten van het saxion bij kan gebruiken. Meld je dan aan via de website www.circulairefabrieken.nl en neem contact op.
Circulaire Fabrieken is een project dat aansluit bij de ambities van Cleantech Regio om de meest circulaire regio van Nederland te worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Regio Deal Cleantech Regio en wordt uitgevoerd door KplusV, VNO-NCW Midden en Saxion University of Applied Sciences.