Subsidie voor verduurzamen agrarische bedrijven  

Boeren in Gelderland kunnen vanaf 2 september 2024 bij de provincie subsidie aanvragen om hun bedrijf te verduurzamen. Ze ontvangen 40% subsidie voor de aanschaf van moderne installaties en machines. De investeringen moeten wel bijdragen aan milieu- en klimaatdoelen of aan dierenwelzijn. Jonge boeren -tot 40 jaar- ontvangen extra subsidie, namelijk 55%.  

De subsidie met de naam ‘Productieve investeringen Groen-blauw dierenwelzijn’ is onderdeel van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het doel van de regeling is goed gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals water, bodem en biodiversiteit. Boeren of samenwerkingsverbanden van boeren kunnen deze subsidie aanvragen.

De hoogte van de subsidie bedraagt ten minste € 20.000 en maximaal € 124.999. Het totale subsidiebedrag is bijna € 3 miljoen. De subsidieaanvraag verloopt op basis van een voorgeschreven investeringslijst. Aanvragen kan van 2 september 2024 tot en met 28 november 2024.

Harold Zoet, gedeputeerde Landbouw, Natuur en Stikstof: “Wij steunen boeren die willen verduurzamen. Dat is goed voor hun bedrijf, maar ook goed voor de Gelderse omgeving. Samen met de sector willen we juist in deze tijd positieve stappen zetten en een maatschappelijke bijdrage leveren.”

Drie informatiebijeenkomsten over subsidieregeling 
Boeren die geïnteresseerd zijn in de subsidieregeling kunnen zich laten bijpraten op één van de informatieavonden over de regeling. Op 20 augustus 2024 (Harfsen), 22 augustus 2024 (Opheusden) en 29 augustus 2024 (Ulft) vertelt Gelderland wat de regeling inhoudt.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid  
Het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ondersteunt toekomstbestendige landbouw: veerkrachtige bedrijven, gezonde natuur en een leefbaar platteland. Het GLB biedt een groot aantal landelijke en provinciale subsidies en andere instrumenten voor initiatieven die hieraan bijdragen.