Oost-Nederland zet vol in op een groene en digitale economie
Overijssel en Gelderland zetten de komende jaren vol in op een groene en digitale economie, waarin herstel en innovatie de boventoon voeren. De plannen zijn samengevat in een Oost-Nederlandse innovatie- en investeringsagenda (SIIA). Algemeen directeur Wendy de Jong van Oost NL presenteerde deze vanochtend mede namens beide provincies tijdens een webcast over de Kracht van Oost. De provincies, regio’s en Oost NL investeren in innovaties op gebied van veilig en duurzaam voedsel, gezondheidszorg, digitalisering, schone energie en circulaire economie. Ze nodigen het nieuwe kabinet en de Europese Unie uit om mee te investeren.
Zwaartepunt economie schuift op naar het Oosten
Onderzoek van vooraanstaande economen toont aan: Oost-Nederland speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse economie. Waar de rol van de Randstad minder groot wordt, schuift het zwaartepunt van de economie op naar het oosten. Vandaag werd Kracht van Oost 2.0 gepresenteerd: een breed onderzoek naar de staat van de Oost-Nederlandse economie. De investeringsagenda is de reactie van de provincies Overijssel, Gelderland en de ontwikkelingsmaatschappij Oost NL op Kracht van Oost.
“De kansen liggen in het Oosten en die willen we graag samen met het nieuwe kabinet en de Europese Unie verzilveren”, zeggen gedeputeerden Christianne van der Wal en Eddy van Hijum. Voor onze eigen welvaart en werkgelegenheid, maar ook omdat we Nederland wat te bieden hebben “. Wendy de Jong, algemeen directeur van Oost NL: “Deze regio biedt ruimte om te vernieuwen, te innoveren en te ontwikkelen. Als Nederland met innovatie de koppositie in Europa en wereldwijd wil uitbouwen, kun je niet om Oost-Nederland heen “.
Maatschappelijke opgaven
Met de innovatiekracht van Oost-Nederland leveren we een belangrijke bijdrage aan het oplossen van grote maatschappelijke opgaven. Dankzij de innovaties in Oost-Nederland is ons land wereldwijd een van de belangrijkste en meest vernieuwende voedselproducenten. Met Wageningen University & Research, OnePlanet Research Center, Mineral Valley en de innovatieve agrarische en voedselproducerende sector in beide provincies hebben we hiervoor alle hoofdrolspelers in huis. Met het medisch-technologische cluster en de maakindustrie heeft Twente groeibriljanten in huis die hun waarde in de aanpak van de coronacrisis al hebben bewezen. Dat wordt versterkt door de verbinding met RadboudUMC, OnePlanet Research Center en een sterk cluster rond de ontwikkeling en productie van microchips in Nijmegen. In beide provincies wordt gewerkt aan toekomstige energiesystemen waarin lokale opwekking en opslag centraal staan. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de Kracht van Oost-Nederland, die ook nationaal en Europees van belang zijn.
In de investeringsagenda zijn tal van concrete projecten opgenomen, die goed zijn voor een totale investering (publiek en privaat) van meer dan een half miljard euro. Deze kansen liggen voor het oprapen, en passen naadloos in de investeringsagenda’s en -fondsen van Rijksoverheid en Europese Unie, zoals het Groeifonds, REACT-EU en de Green Deal.
Daarnaast is Oost-Nederland een landsdeel van veel verborgen parels van sterke MKB- en familiebedrijven, onder meer in de maakindustrie, de bouw, de logistiek en het toerisme. Die kracht willen we samen met ons (beroeps-)onderwijs en kennisinstellingen verder versterken, en hiervoor ook Rijks- en EU-steun inzetten.
De investeringsagenda is te vinden via Nederland Slim Benutten