KNO- en longarts zien samen patiënten op Allergie polikliniek
Zutphen – Patiënten die mogelijk een allergie van zowel de bovenste als onderste luchtwegen hebben, kunnen in Gelre Zutphen voortaan terecht op de nieuwe Allergie polikliniek. Daar krijgen ze een afspraak met zowel een KNO-arts als een longarts. Deze multidisciplinaire samenwerking komt de behandeling van dit soort luchtwegallergieën ten goede.
Luchtwegallergieën
Allergie is een overdreven overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen, die een soort eiwit bevatten, worden allergenen genoemd. Allergie voor deze stoffen geeft klachten van neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel. Ook kan een allergie klachten geven van de lagere luchtwegen, dan zijn patiënten benauwd of ze hoesten.
”Mensen die last hebben van allergische neusklachten kunnen worden ingedeeld in twee groepen. De eerste groep, die ook wel de ‘lopers’ wordt genoemd, heeft voornamelijk last van een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen. De meeste ‘lopers’ zijn allergisch voor pollen, sommige met name voor dieren. De tweede groep, de ‘blokkers’, heeft voornamelijk last van neusverstoppingen”, legt KNO-arts Robbert Ensink uit.
”Op long gebied hebben met name patiënten met onderliggend astma last van allergie. De inhalatie allergenen (de stoffen die men inademt) kunnen allergische klachten geven omdat de kleine luchtwegen overgevoelig reageren en zelfs kunnen vernauwen met hoesten, slijm, piepen en benauwdheid tot gevolg”, voegt longarts Mariëtte Goezinne toe.
Meerwaarde van samen de patiënt behandelen
Als patiënten op de allergiepoli komen, krijgen ze eerst een aantal onderzoeken zoals een uitgebreid longfunctieonderzoek, een onderzoek van de neus en longen, een huidtest met prikjes met allergenen en een paar dagen tevoren een bloedonderzoek. Vervolgens heeft de patiënt een gezamenlijke afspraak met de longarts en KNO-arts. Daarna bespreken de artsen hun gezamenlijk behandeladvies met de patiënt en worden zo nodig vervolgafspraken ingepland.
”Luchtwegallergieën zoals allergische rhinitis en allergisch astma komen vaak samen voor, tot wel in 80% van de patiënten met deze aandoeningen”, vervolgt Robbert Ensink. ”Dat is de reden dat wij als KNO- en longartsen het beter vinden om deze combinatie polikliniek te doen voor de groep patiënten die zowel klachten hebben op gebied van keel, neus en oor (KNO) als longklachten”.
”Een andere reden is dat we in samenspraak met de regio een optimale medicatie behandeling voor deze specifieke doelgroep patiënten willen inzetten. Dan gaat het niet alleen om de bekende corticosteroïden en antihistaminica. Inmiddels is er namelijk meer mogelijk met nieuwe vormen van allergische immunotherapie via een prik of smelttabletten. Met deze desensibilisatie maak je een patiënt ongevoelig voor de stof waarvoor hij of zij allergisch is. We zijn verheugd dat we door de samenwerking in deze nieuwe allergie polikliniek onze patiënten met gecombineerde luchtwegallergieën nog beter kunnen behandelen”, vult Mariëtte Goezinne aan.