Samenwerking Regionaal Archief Zutphen en WieWasWie helpt stamboomonderzoekers
Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ), een van de erfgoedpartners van het Erfgoedcentrum Zutphen, werkt met ingang van dit jaar nauwer samen met WieWasWie. Dit is het Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis van het CBG/Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag. Dankzij de intensievere samenwerking kunnen stamboomonderzoekers voor de regio Brummen, Lochem en Zutphen nu goed terecht bij WieWasWie.
Het RAZ maakt eigenlijk al jarenlang gebruik van de diensten van WieWasWie. “Bijvoorbeeld door voor de akten van de Burgerlijke Stand (akten van geboorte, huwelijk, overlijden) naar de site te verwijzen. Die akten hebben wij zelf niet op onze website staan”, vertelt archivaris Etienne van den Hombergh. Akten van de burgerlijke stand zijn voor stamboomonderzoek essentiële archiefbronnen. Gaandeweg bood WieWasWie steeds meer archiefbronnen van het RAZ aan en omgekeerd verwijst het RAZ steeds vaker naar de diensten van ervan. Van den Hombergh: “Het online platform heeft zich in al die jaren bewezen als een degelijke partner. Voor een groot deel kan de stamboomonderzoeker voor de regio Brummen, Lochem en Zutphen nu terecht bij deze samenwerkingspartner. Hierdoor kan het RAZ zich beter toeleggen op andere taken, zoals het nóg beter toegankelijk maken van archieven.”
Bijzondere archiefbronnen
Het RAZ zorgt ervoor dat de stamboomonderzoeker kan zoeken in de geijkte archiefbronnen zoals akten van geboorte, huwelijk en overlijden en het bevolkingsregister. Maar daarnaast probeert het RAZ de genealoog ook te wijzen op andere, meer bijzondere archiefbronnen waarin mogelijk voorouders zijn te vinden. Zo zijn de zogenaamde morgengaveboeken en de protocollen van de weeskamer ontsloten. Bij de morgengaveboeken moet je denken aan een soort huwelijksgift, van de man aan de vrouw de ochtend na de huwelijksnacht. Een weeskamer hield zich bezig met het toezicht op het beheer van de bezittingen van minderjarige kinderen. Ook een bijzondere bron is de index die gemaakt is op de paspoortregisters, vindt wethouder Sjoerd Wannet. “De gemeente Zutphen hield in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw registers bij van verstrekte paspoorten. Met pasfoto’s! Veel paspoorten werden uitgegeven aan Joden die handel in het buitenland dreven. De registers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen voor de Duitse bezetter. Nadat wij de registers op onze site plaatsten zijn veel foto’s enkele jaren geleden dankbaar overgenomen in het Joods Monument (https://www.joodsmonument.nl/). De in concentratiekampen vermoorde Joden kregen dankzij onze oude foto’s een gezicht. Dat je dit kunt doen voor zo’n belangrijk onderwerp is erg bijzonder.”
Om de samenwerking te bestendigen hebben het RAZ en WieWasWie een overeenkomst gesloten. Van den Hombergh: “Daardoor krijgen we ook meer mogelijkheden om te zoeken en worden we als archiefdienst beter gepresenteerd.”